Stemonthulling

AGENDA archief 2017

16-12-2017

KERSTCONCERTEN VALBORG ENSEMBLE IN ZEIST EN ALKMAAR

KERSTCONCERTEN VALBORG ENSEMBLE IN ZEIST EN ALKMAAR

Dormi Jesu

Kerstconcert door het Valborg Ensemble o.l.v. Árpád Schermann.

Zaterdagavond in Zeist en zondagmorgen in Alkmaar

Bij Kerstmis hoort kerstmuziek. Dat is al zo sedert mensenheugenis. Kerstmuziek wordt direct herkend door haar vredige karakter, een vaak voortdurend pastoraal ritme en eenvoudige teksten, veelal over het pasgeboren kind, dat een nieuw licht met zich meebrengt. Het Valborg Ensemble nodigt u uit voor een programma van hedendaagse bewerkingen van bekende en minder bekende kerstliederen door Abbie Betinis, Paul Ayres, Ola Gjeilo en Antony Pitts. In een kerstprogramma mag natuurlijk het ‘O Magnum Mysterium’ niet ontbreken; wij brengen bewerkingen van

Francis Poulenc en Frank la Rocca. Tot slot kunt U luisteren naar het Arvo Pärt’s ‘Nunc Dimittis’ op een Bijbelse tekst (Lukas 2.29-32). De climax ligt op de woorden -lumen ad revelationem- (een licht om te onthullen). De prachtige texturen, harmonieën en klanken veroorzaken een gevoel van zuiverheid en leegte. De naam van het programma werd ontleend aan het fascinerende ‘Dormi Jesu’ van Abbie Betinis

Het Valborg Ensemble ontstond in 2006. De zangers hebben zich verenigd rond het gedachtegoed van de Zweedse zangeres Valborg Werbeck-Svärdström (1879-1972). Tijdens haar zoektocht kwam zij tot de ontdekking dat zij de gezongen klanken niet louter fysiek voortbracht, maar dat deze door haar heen stroomden en zo, met behulp van haar fysieke instrumenten gehoororgaan en strottenhoofd tot klinken werden gebracht. Ze hoefde 'slechts' haar instrument af te stemmen op de muziek die door haar heen wilde klinken. Zij heeft haar ervaringen neergelegd in 'die Schule der Stimm-enthüllung'. Het Valborg Ensemble voert voornamelijk werk van hedendaagse componisten uit.

 

Zaterdag 16 december 20:00-22:00 uur

Noorderlichtkerk, Bergweg 92 B, Zeist

Entree: Zeist: € 15,00; tot 16 jaar, 65+ en studenten € 13,00

Kaartjes thuisgestuurd door overmaken op NL61 INGB 0004 230741 t.n.v. Stichting Valborg Tiel o.v.v. aantal kaartjes, uw adres + woonplaats

Voorverkoop Zeist: Nieuwe Boekerij, Voorheuvel 76.

 

Zondag 17 december 11:30-12:30 uur

Lukaskerk, Oude Kanaaldijk 9, Alkmaar

Entree: Vrijwillige Bijdrage

 

Informatie: info@valborgensemble.nl / 072 561 8891

www.valborgensemble.nl

 

02-04-2017

Vrome Lieden en Guitige Gasten...verhalen en liederen programma door Melopee

Vrome Lieden en Guitige Gasten...verhalen en liederen programma door Melopee

 

Zondagmiddag 2 April 2017 zingt, speelt en verhaalt Melopee het programma: "Vrome Lieden en Guitige Gasten" in de Remonstrantse Kerk aan het Fnidsen 33 te Alkmaar.  Het is een verhalen en liederen programma over kerk en kroeg, over muziek, liefde en verleiding,...over een vrome Speelman die het wereldse leven,de vrouwen en de kroegen achter zich laat, om zich aan God en Maria te wijden.

 

Melopee:

Maathe Commerina Boot: Verhalen, zang en gitaar

Maria Tomassen: Zang, piano en gitaar

Evert van Kessel: Zang, gitaar, viool en mondharmonica

 

Zondagmiddag 2 April 2017

Remonstrantse Kerk,

Fnidsen 33-37, Alkmaar

Aanvang 14.30 uur

Entree: €9,00

 

www.melopee.info

 

19-03-2017

Workshop Werbeckzang met Christiaan Boele in Alkmaar

Workshop Werbeckzang met Christiaan Boele in Alkmaar

Workshop Werbeckzang met Christiaan Boele in Alkmaar

Zondagmiddag 19 Maart 2017 van 13.00 -16.30 uur  

Rudolf Steinerschool, Sperwerstraat 1, 1826 KL Alkmaar

 

Op zondagmiddag 19 maart 2017 is er in Alkmaar weer een workshop Werbeckzang met de zanger en zangpedagoog Christiaan Boele.

Zijn werk is geïnspireerd door de visies en ontdekkingen van de Zweedse sopraan Valborg Werbeck – Svärdström (1876 -1972) die, “die Schule der Stimmenthüllung” (in samenwerking met Rudolf Steiner) ontwikkeld heeft.

Deze scholing gaat uit van het principe dat ieder mens zijn eigen stem kant ontdekken en onthullen en biedt daarvoor een individuele benadering aan.

Door middel van oefeningen, die door iedereen (dus ook de onervaren zangers) te realiseren zijn, werkt de zanger aan zijn eigen stemontwikkeling; m.a.w. hij bouwt zijn eigen instrument.

 

Voor wie is deze workshop?

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die verantwoord met zijn of haar stem wil omgaan en die door middel van zangoefeningen wil werken aan muzikaliteit en innerlijke beweeglijkheid van de stem.

Specifieke zangervaring is geen vereiste om deel te kunnen nemen… voor mensen die vertrouwd zijn met deze manier van zingen biedt het de mogelijkheid tot verdieping.

Christiaan leert een aantal basisoefeningen aan die helpen om de eigen unieke stem te ontdekken en te ontwikkelen en vervolgt met oefeningen ter voorbereiding van de koorzang. Hij ondersteunt zijn oefeningen door een duidelijke en gefundeerde uitleg. Wij gaan hierbij weer na de vorige workshop enige stappen verder in de opbouw van de zangoefeningen.

De middag wordt afgesloten met het zingen van een aantal eenvoudige meerstemmige composities.

De bladmuziek wordt ter plekke uitgedeeld.

 

Wie is Christiaan Boele?

Christiaan Boele is ruim 35 jaar werkzaam binnen de Schule der Stimmenthüllung.

Na zijn studie trompet aan het conservatorium in Nederland en in Bonn (Duitsland), heeft hij zang gestudeerd bij Jürgen Schriefer, die een directe leerling van mevouw Werbeck was en die na het overlijden van mevrouw Werbeck in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de verbreiding van de Schule der Stimmenthüllung.

Christiaan Boele rondde zijn zangstudie af aan de Folkwang Musik Hochschule te Essen (Duitsland). Momenteel is hij werkzaam als zangpedagoog en geeft regelmatig concerten en zangcursussen en zangopleidingen in verschillende Europese landen en in Noord-Amerika, Canada en Azië.

 

De workshop begint om 13.00 uur in de Rudolf Steinerschool (Euritmiezaal)

Sperwerstraat 1, 1826 KL Alkmaar.

De school is vanaf 12.15 uur open en dan is er gelegenheid een kopje koffie of thee te drinken.

                                                                                                                                                      

Kosten workshop:€25,-   Betaling bij binnenkomst vanaf 12.15 uur.

Studenten betalen €15,00

Aanmelden en inschrijving voor de workshop is noodzakelijk bij: info@stemonthulling.nl

Info en /of aanmelding telefonisch via: 06-13288651/ 072-5618891