Stemonthulling

AGENDA archief 2016

26-10-2016

Concert Valborg Ensemble In Zeist

Concert Valborg Ensemble In Zeist

Vrijdagavond 28 oktober - Concert Valborg Ensemble

in de Kerk van het Apostolisch Genootschap te Zeist

o.l.v. Árpád Schermann m.m.v. Kees Paasen - Viool

en Manjo Joosten – Verteller.

Na de zeer geslaagde concerten in Alkmaar, Eindhoven, Zutphen en Groningen is het Vrijdagavond 28 Oktober alweer het laatste concert van de serie concerten van het Valborg Ensemble in 2016.

Centraal in dit concert staat de “Totentanz“ van Hugo Distler, waar niemand ontkomt aan de laatste overtocht; keizer noch bisschop, edelman noch arts, ook de koopman niet of de schipper, de boer of de schone jonkvrouw, de oude grijsaard en soms het jonge kind.  Hugo Distler schreef voor deze compositie veertien korte koorstrofes. Die woorden zijn gebaseerd op de “Cherubinische Wandersmann”, een serie verzen van de mysticus Johann Scheffler (1624- 1677), beter bekend als Angelus Silesius. Het Ensemble zingt de 14 koren a-capella en tussendoor hoort u de dialogen tussen de dood en de mens, vertolkt door Manjo Joosten.  De instrumentale lijnen tussen de dialogen en de 14 koor-strofes worden gespeeld door violist Kees Paasen. 

 De lichtheid klinkt in “The Bells” van Edie Hill, lichte en levendige compositie over het geluid van de arrenslee bellen. Het licht wordt ook beschreven in een andere compositie van Edie Hill. “An Illuminated Transience”, letterlijk vertaald als ‘een verlichte vergankelijkheid’. Het is een werk in drie delen, die samen een prachtige reis schilderen door de verschillende perspectieven van de betekenis van 'licht'. Die wereld van ‘licht’ die zo veel wetenschappers, dichters en kunstschilders al heel lang heeft geboeid.

Violist Kees Paasen speelt 2 delen van de Sonate, Opus 27 No 5 voor solo viool;

“L’ Aurore“ en “Danse Rustique” van de Belgische componist en violist Eugène Ysaÿe

Tot slot hoort u het prachtige “Ave Maria” van Knut Nystedt, een dialoog tussen viool en koor, waarbij de melodie gezongen wordt door de viool en het koor akkoorden zingt waarin de diepe momenten van gebed uitgedrukt worden.

Het Ensemble nodigt u van harte uit … vrijdag 28 oktober in Zeist te komen luisteren.

 

Het Valborg Ensemble is in 2009 ontstaan uit het Valborg Octet die in 2006 opgericht is. Zij streven naar een transparante koorklank en zoeken naar een manier om de muziek zo puur mogelijk weer te geven.
De zangers van het Valborg Ensemble hebben zich verenigd rond het gedachtegoed van de Zweedse zangeres Valborg Werbeck-Svärdström, waaraan het Ensemble ook haar naam ontleent. Ze heeft over haar ervaringen in het boek 'Die Schule der Stimmenthüllung' geschreven. De Ensemble leden werken aan de ontwikkeling van hun stem volgens dit inspirerende klankideaal.

Het Valborg Ensemble richt zich vooral op het werk van hedendaagse componisten.

 

Vrijdagavond 28 oktober Kerk Apostolisch Genootschap

Graaf Lodewijklaan 15, Zeist

 

Concert aanvang – 20.00 uur

Entree: € 16,-- € 13,-- (65+ ) € 8,-- (CJP/studenten)

Voorverkoop: www.valborgensemble.nl