Stemonthulling

AGENDA archief 2014

03-12-2014

VALBORG ENSEMBLE

VALBORG ENSEMBLE

Het Valborg Ensemble is in 2009 ontstaan uit het Valborg Octet. Dit octet werd in het voorjaar van 2006 opgericht. Het Octet is nu uitgebreid tot een Ensemble van 12 enthousiaste en geschoolde zangers. Wij geven regelmatig concerten, verzorgen workshops en treden op bij speciale gelegenheden.

Dirigent
Zowel het Valborg Ensemble als het
Valborgkoor staan onder muzikale leiding van Árpád Schermann.

Achtergrond
Beide koren zijn onderdeel van de Stichting Valborg. Deze Stichting is in 1992 opgericht om de zangimpuls en het gedachtegoed van de Zweedse sopraan Valborg Werbeck-Svärdström verder uit te dragen. 
Wij brengen onze stem tot klinken volgens de benadering van de Zweedse zangeres Valborg Werbeck-Svärdström (1879-1972). Deze benadering houdt een bewust zoeken in naar de geestelijke oorsprong van het zingen. Ze leidt tot een palet van geheel nieuwe klankkwaliteiten en
-belevingen. Degenen die zulke kwaliteiten en belevingen realiseren merken dat er parallel hieraan een innerlijke ontwikkeling op gang is gekomen.

Valborg Werbeck-Svärdström gaat bij de ontwikkeling van de stem uit van de kwalitatieve benadering van de toon en de ademhaling. Het uitgangspunt is dat de stem reeds als een voltooid geheel, als een ideaal klinkend wezen in de mens aanwezig is. Het doel is meer de stem van zijn belemmeringen te bevrijden, de stem dus te 'onthullen', dan de lastige stem te scholen.

Op deze wijze kunnen de hindernissen oplossen die een 'vrije' klank in de weg staan. De energie die hiervoor nodig is wordt gevonden in de wereld van de levenskrachten.
De wijze van zingen volgens Valborg Werbeck-Svärdström sluit hiermee aan bij de geesteswetenschap die door Rudolf Steiner is gegrondvest

16-11-2014

WERBECK ZANGWORKSHOP MET CHRISTIAAN BOELE

Deze video is een voorbeeld  van een Workshop Werbeckzang door Christiaan Boele in de traditie van de school voor  Stemonthulling.  Deze manier van zingen is ontwikkeld , door Mevrouw  Valborg Werbeck Svärdstrom, een Zweedse zangeres, in samenwerking met Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie. 

16-03-2014

Parcivalkoor zingt op Open Podium Barsingerhorn

Parcivalkoor zingt op Open Podium Barsingerhorn

Zondag 16 Maart zingt het Parcivalkoor uit Hoorn op het Open Podium in het Raedthuys van Barsingerhorn. Het koor geeft deze middag een mooie impressie van haar veelzijdig repertoire: Een prachtig Afrikaans wiegelied ‘Thula Mtwana’, ‘’Halleluya’ van Leonard Cohen, ‘Gabriella’s Sang’ uit de film ‘As if in Heaven’ en de mooi Spiritual ‘Down tot the river to pray’ uit de film ‘O Brother where art thou’ en nog verscheidene andere liederen.